Vatten istället för bläck till skrivaren?

Mycket av det som skrivs ut läses inte mer än bara någon enstaka gång. Det skapar väldigt mycket slöseri med papper, bläck och andra resurser. I en kinesisk-amerikansk studie har forskare däremot tagit fram ett slags papper som man kan skriva ut på ett flertal gånger. Detta papper svara på vatten istället för bläck. Det skulle till och med kunna användas i vanliga bläckstråleskrivare om bläcket i patronerna byts ut mot vatten.Billiga bläckpatroner till skrivare

Det finns många försök och varianter för att ta fram återanvändbara skrivarpapper. En variant är vanliga papper men bläck som sedan kan suddas ut. Det finns faktiskt en svanenmärkt skrivare som använder denna metod på den svenska marknaden. Det andra tillvägagångssättet är skrivare som reagerar av olika ämnen som exempelvis vatten.

Pappret som framgår i studien ska vara belagt med ett skikt av organiska molekyler. Detta skikt ska sedan ändra färg när det kommer i kontakt med vatten. Om en vanlig bläckstråleskrivare då skriver på ett sådant papper med vatten så ser det ut som en vanlig utskrift. Skillnaden är att texten som skrivs bara sitter kvar i ungefär ett dygn. Enligt forskarna som tagit fram studien så skulle denna metod vara både billigare och miljövänligare än dagens tekniker.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *