Skillnad på original- och kompatibla bläckpatroner

Det är skillnad på en patron och en patron, och det är inte bara priset som skiljer sig åt. Alla bläck- och färgpatroner som finns på marknaden kan delas in i en av de tre kategorierna original, kompatibla eller återfyllda patroner.  Vi ska gå igenom alla skillnader på de tre.

VAD ÄR EN ORIGINALPATRON?

En originalpatron är en bläckpatron som är tillverkad av samma företag som tillverkat skrivaren. Dessa företag kallas OEM (Original Equipment Manufacturer) och tre exempel på OEMs är Epson, Philips och Samsung. Alla bläckpatroner från ett av dessa företag är originalpatroner, och det är också dessa företag som sätter standarden för produkterna och är ytterst ansvariga för dem.

VAD ÄR EN KOMPATIBEL PATRON?

En kompatibel patron är, till skillnad från originalpatroner, inte tillverkade av samma företag som tillverkar skrivarna. De passar lika bra till skrivaren och håller minst lika god kvalitet som originalpatroner, men är oftast mycket billigare. Man kan säga att en kompatibel produkt fungerar som ett konkurrenskraftigt alternativ, utan några särskilda nackdelar. De kommer inte skada din skrivare och kommer inte heller leverera sämre resultat.

Du behöver inte heller vara orolig för att din garanti på skrivaren inte gäller om du använder dig av kompatibla produkter. Enligt Konkurrensverkets mål 251:2003, står klart att garantin gäller oavsett original- eller kompatibla patroner.

VARFÖR ÄR KOMPATIBLA PATRONER BILLIGARE?

Alla företag vill göra vinst, och vinstmarginalen på skrivare är otroligt låg och ibland också negativ. Det är en konkurrensutsatt bransch som lever på att sälja förbrukningsmaterial till sina skrivare, bland annat bläck- och färgpatroner.

De företag som tillverkar skrivarna har alltså stora utgifter från framtagning, tillverkning och marknadsföring av nya skrivare, samtidigt som de här skrivarna inte genererar en vinst som motsvarar insatserna. Därför måste de få in intäkter från andra håll, och då är bläckpatroner ett naturligt alternativ. För att väga upp den dåliga förtjänsten på skrivarna måste de ta mer betalt för sina bläckpatroner. Det är inte ovanligt att 50-70 % av vinsten kommer från bläckpatroner i ett företag som tillverkar skrivare.

Tillverkarna till de kompatibla patronerna har å andra sidan inga andra produkter som de måste “väga upp för”. Det, i kombination med en kostnadseffektiv produktion, resulterar i ett lägre pris.

VAD ÄR EN ÅTERFYLLD PATRON?

En återfylld patron är en använd bläckpatron eller laserton som samlats in, rengjorts och återfyllts på nytt för att användas igen. Du som köper en återfylld patron behöver inte oroa dig för undermålig kvalitet bara för att den inte är helt ny. Alla återfyllda patroner kvalitetssäkras innan de säljs på nytt. Det är ett miljömedvetet val då samma komponenter används på nytt istället för att slängas. Tillverkarna garanterar att det ska vara problemfritt att använda sig av deras återfyllda patroner, men skulle du ha problem med en sådan patron kan du alltid vända dig till återförsäljaren och få ersättning för varan, precis som för vanliga patroner.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *