Saker att tänka på vid köp av ny skrivare

Dags att köpa ny skrivare? Lite efterforskning kan spara dig en hel del pengar i längden. En av de viktigaste frågorna att ställa sig själv är hur mycket man skriver ut. Just denna fråga skapar dock en del problem då många tänker att de bara behöver det billigaste och väljer en för ett par hundralappar.

Anledningen till att detta blir ett problem är att de billigaste skrivarna nästan alltid är de dyraste driftmässigt. De brukar oftast bara ha två stycken bläckpatroner vilka har skrivhuvuden i sig vilket är väldigt dyrt att byta ut. Sedan kan de absolut duga om du bara skriver ut någon gång per månad eller har tänkt ha den som en backup. Blir det oftare än så skulle däremot en bättre skrivare med separata färgtoner bli betydligt billigare i längden.

KöOm du frågar en säljare som kan mycket om skrivare vad som passar bäst för dina vanor kommer du förmodligen få ett väldigt bra svar. Blir du uppvisad den absolut dyraste utan någon riktig motivering bör du dock prata med en annan säljare.

En annan sak att tänka på är vilka typer av utskrifter du gör. Är det i princip bara text som skrivs ut kan du överväga att skippa en med färg helt. Det billigaste du kan komma undan med då är en monolaserskrivare som bara använder sig av svart pulver i en stor toner.

Vanligast är däremot att man åtminstone vill ha möjligheten att skriva ut i färg och då kan man tänka på om man ska ha en färg- eller laserskrivare. Det vanligaste är att man använder sig av en bläckskrivare och det passar utmärkt för både kontorsmaterial och några bilder här och där. Skrivare från HP är att rekommendera då de ofta har stora bläckpatroner som blir billigare att använda sig av än en färglaserskrivare i samma liga.

Om du på kontoret skriver ut mycket färgglada diagram och illustrationer kan en färglaserskrivare passa bättre. Även dessa gör HP väldigt bra.

Är fotografier det som du brinner mest för bör du kolla på specifika fotoskrivare. Pixma-skrivarna från Canon sköter detta väldigt bra och fungerar också helt okej när det kommer till text. Vill du få så bra text som möjligt med en sådan ska du ha fem bläckpatroner i. En med svart färg som bara används till text och en annan svart som jobbar tillsammans med färgpatronerna med rätt typ av färg. Sedan såklart också de vanliga färgpatronerna.

Idag blir det också vanligare att man köper en skrivare med flera funktioner än att bara skriva ut. Exempelvis med scanner. Känner du att du inte behöver det kommer du ofta mycket billigare undan.

All lycka på jakten efter din nya skrivare!

Skillnad på original- och kompatibla bläckpatroner

Det är skillnad på en patron och en patron, och det är inte bara priset som skiljer sig åt. Alla bläck- och färgpatroner som finns på marknaden kan delas in i en av de tre kategorierna original, kompatibla eller återfyllda patroner.  Vi ska gå igenom alla skillnader på de tre.

VAD ÄR EN ORIGINALPATRON?

En originalpatron är en bläckpatron som är tillverkad av samma företag som tillverkat skrivaren. Dessa företag kallas OEM (Original Equipment Manufacturer) och tre exempel på OEMs är Epson, Philips och Samsung. Alla bläckpatroner från ett av dessa företag är originalpatroner, och det är också dessa företag som sätter standarden för produkterna och är ytterst ansvariga för dem.

VAD ÄR EN KOMPATIBEL PATRON?

En kompatibel patron är, till skillnad från originalpatroner, inte tillverkade av samma företag som tillverkar skrivarna. De passar lika bra till skrivaren och håller minst lika god kvalitet som originalpatroner, men är oftast mycket billigare. Man kan säga att en kompatibel produkt fungerar som ett konkurrenskraftigt alternativ, utan några särskilda nackdelar. De kommer inte skada din skrivare och kommer inte heller leverera sämre resultat.

Du behöver inte heller vara orolig för att din garanti på skrivaren inte gäller om du använder dig av kompatibla produkter. Enligt Konkurrensverkets mål 251:2003, står klart att garantin gäller oavsett original- eller kompatibla patroner.

VARFÖR ÄR KOMPATIBLA PATRONER BILLIGARE?

Alla företag vill göra vinst, och vinstmarginalen på skrivare är otroligt låg och ibland också negativ. Det är en konkurrensutsatt bransch som lever på att sälja förbrukningsmaterial till sina skrivare, bland annat bläck- och färgpatroner.

De företag som tillverkar skrivarna har alltså stora utgifter från framtagning, tillverkning och marknadsföring av nya skrivare, samtidigt som de här skrivarna inte genererar en vinst som motsvarar insatserna. Därför måste de få in intäkter från andra håll, och då är bläckpatroner ett naturligt alternativ. För att väga upp den dåliga förtjänsten på skrivarna måste de ta mer betalt för sina bläckpatroner. Det är inte ovanligt att 50-70 % av vinsten kommer från bläckpatroner i ett företag som tillverkar skrivare.

Tillverkarna till de kompatibla patronerna har å andra sidan inga andra produkter som de måste “väga upp för”. Det, i kombination med en kostnadseffektiv produktion, resulterar i ett lägre pris.

VAD ÄR EN ÅTERFYLLD PATRON?

En återfylld patron är en använd bläckpatron eller laserton som samlats in, rengjorts och återfyllts på nytt för att användas igen. Du som köper en återfylld patron behöver inte oroa dig för undermålig kvalitet bara för att den inte är helt ny. Alla återfyllda patroner kvalitetssäkras innan de säljs på nytt. Det är ett miljömedvetet val då samma komponenter används på nytt istället för att slängas. Tillverkarna garanterar att det ska vara problemfritt att använda sig av deras återfyllda patroner, men skulle du ha problem med en sådan patron kan du alltid vända dig till återförsäljaren och få ersättning för varan, precis som för vanliga patroner.

 

 

 

Läsarfråga: min Epson XP 540 skriver inte ut gult. Vad gör jag?

Vi har fått en in läsarfråga från Bengt som har problem med sin skrivare. Frågan löd som följande

– Hej. Jag har en Epson XP-540 sedan lite drygt ett år tillbaka och den har fungerat felfritt fram tills nu. För ett par dagar sen skulle jag skriva ut ett foto som var av alla möjliga färger, men jag misstänker att det är något fel på den gula patronen för ingen färg med gult i sig är med på fotot, varken gul, orange eller röd. Enligt skrivaren ska det fortfarande finnas ungefär 40 % gul färg kvar, men den skriver inte ut någonting. Även min dator verifierar att färgen inte är slut. Jag har gjort felsökning på felsökning i skrivaren men den hittar inga fel, förutom att den ibland blinkar lite orange med två lampor. Jag har bara behövt byta ut den gula färgpatronen till en ny, de andra är alltså originalpatroner som fungerat utan problem i över ett år. Vad ska jag göra? Bengt.

Jag har mailat ett svar till Bengt, men tänkte att det är lika bra att ta upp här på billigabläckpatroner.nu också, om någon annan stöter på samma problem i framtiden. Mitt svar är följande:

Hej och tack för din fråga. När det kommer till skrivarproblem finns tyvärr inga superlösningar som alltid fungerar, men några tricks finns det som brukar lösa en del problem. Angående lamporna som lyser så betyder de att ett okänt skrivarfel uppstått eller att patronen sitter fel. Har du tagit ut den gula patronen och satt i den ordentligt igen? Ett gammalt trick men ack så effektivt.

Epson felsökning

Hur du tolkar blinkande lampor i en Epson.

Är det kanske så att den nya färgpatronen du köpte till din Epson så kallad kopia, eller är det en originalpatron? Om det är så att det är en kopia kan det vara det som är problemet. I ca 99 % av fallen fungerar kopiorna precis lika bra som originalen, men ibland kan man ha riktig otur med de patronerna. Är det något fel märks det ganska snabbt, men det kan också fungera flera utskrifter innan problemen uppstår. Är det på det viset skulle jag rekommendera dig att beställa nya original-färgpatroner till din Epson och se om problemet kvarstår. Det kan kännas lite drastiskt, men också ett av de bättre tillvägagångssätten.

Om det nu är så att det är en originalpatron i och du har testat att starta om och ta ut patronen i fråga samt felsökt utan framgång skulle jag ta kontakt med återförsäljaren för att få vidare hjälp. Hoppas att det löser sig!

Har ni några fler frågor är ni varmt välkomna att skicka in dem på vår sida Kontakt.

Uppdatering: Bengt har hört av sig igen och meddelade att problemet är åtgärdat. Patronen satt fel i skrivaren.

 

Vatten istället för bläck till skrivaren?

Mycket av det som skrivs ut läses inte mer än bara någon enstaka gång. Det skapar väldigt mycket slöseri med papper, bläck och andra resurser. I en kinesisk-amerikansk studie har forskare däremot tagit fram ett slags papper som man kan skriva ut på ett flertal gånger. Detta papper svara på vatten istället för bläck. Det skulle till och med kunna användas i vanliga bläckstråleskrivare om bläcket i patronerna byts ut mot vatten.Billiga bläckpatroner till skrivare

Det finns många försök och varianter för att ta fram återanvändbara skrivarpapper. En variant är vanliga papper men bläck som sedan kan suddas ut. Det finns faktiskt en svanenmärkt skrivare som använder denna metod på den svenska marknaden. Det andra tillvägagångssättet är skrivare som reagerar av olika ämnen som exempelvis vatten.

Pappret som framgår i studien ska vara belagt med ett skikt av organiska molekyler. Detta skikt ska sedan ändra färg när det kommer i kontakt med vatten. Om en vanlig bläckstråleskrivare då skriver på ett sådant papper med vatten så ser det ut som en vanlig utskrift. Skillnaden är att texten som skrivs bara sitter kvar i ungefär ett dygn. Enligt forskarna som tagit fram studien så skulle denna metod vara både billigare och miljövänligare än dagens tekniker.

 

Gigantiskt ägarbyte inom patronbranschen

Nyligen blev det officiellt. Inkclub, en av pionjärerna på den svenska marknaden, har lämnat Icas ägo. För 10 år sedan såldes hälften av företaget av grundaren Lennart Nyberg till Ica för 428 miljoner kronor, och köpte resterande del år 2011. Nu, tio år efter första transaktionen, har Lennart köpt tillbaka hela företaget – för 322 miljoner.

Patronförsäljaren Inkclubs logga med blå, rosa, gul och svart färg. Speglar färgpatronernas färger lite roligt.

omsätter en halv miljard

Inkclub säljer idag sina bläckpatroner i över 10 länder och är en av de klart största aktörerna i Sverige. Många är vi som lockades till företaget efter att sett reklamer där de påstod att man skulle få en bläckpatron för en krona. “En krona? Är det sant?!” Jodå, det var det. Och inga dåliga bläckpatroner heller, men billiga var de allt.

Med sin briljanta affärsidé slog de igenom under sena 00-talet och växte sig stora. Idag är de ännu större, med en omsättning på ca 500 miljoner kronor och ett resultat på över 17 miljoner. I den takten behöver Lennart Nyberg “bara” äga företaget i 20 år för att sin investering ska betala sig själv. Men han har större planer än så.

Nya strategier

Inkclub har under de senaste åren förändrat sina mål och strategier. De har breddat både inventarier och ambitioner samt gjort en satsning på b2b (business to business, dvs sälj till företag). Detta kommer förhoppningsvis bära frukt på riktigt inom 2-3 år, och Lennart ska enligt ryktesvägen vara positiv till detta.

Inkclub har ända sedan starten varit ett lönsamt och effektivt företag som alltid haft  låga priser på sina produkter. Vi ser fram emot Lennarts återkomst och önskar honom och företaget all lycka.

Som källa har vi använt IT24.

Erbjudande hos Patroner.se

Hålla igen! Idag uppdateras Nyheter med ett unikt och riktigt vasst erbjudande från Patroner.se. Alla nya kunder får köpa billiga bläckpatroner för endast 1 kr. Du hittar bläckpatroner till de flesta vanliga skrivare. Exempelvis Brother, Canon och Epson.

Om det nu skulle vara så att din skrivare inte finns med så var inte ledsen. Som ersättningsprodukt får du då köpa fotopapper för endast en krona. Utöver detta så är det extremt snabb leverans. Beställer du på förmiddagen, innan kl. 17:00 söndag-torsdag, så har du det i brevlådan redan dagen efter. Det blir inte mycket smidigare än så.

Det är tryggt att beställa varor från Patroner.se. Det är alltid fri returrätt på deras produkter och de testar sina bläckpatroner och lasertoner regelbundet för att säkerställa kvaliteten. Skulle du behöva teknisk support eller om du letar efter något speciellt så kan du ringa eller e-posta deras kundtjänst som svarar oerhört snabbt.

Det var allt för den här gången. Glöm inte att hålla utkik då det säkerligen kommer komma fler erbjudanden att a del av i framtiden. Ha det gott.

Lansering

Hejsan!
Efter många timmars jobb och sammansättnings av information så kan vi öppna vår sajt till allmänheten. Vi har listat, testat och bedömt de ledande återförsäljarna av bläckpatroner och toner i Sverige. Du hittar de under fliken hem.

Utöver att rangordna de alla enligt egna erfarenheter samt andra kundbedömningar så har vi samlat information om varje nätbutik. Klicka på läs mer under aktörens logotyp så kommer du till en utförlig recension. Du kan även hitta sidorna för varje återförsäljare under fliken hem i menyn.

Vi hoppas att denna sajt kan underlätta ditt letande efter kompatibla och billiga bläckpatroner eller toner. Tycker du att vi har missat något? Då får du gärna säga till. Du kan använda kontaktformuläret som du hittar under fliken kontakt för att skicka iväg ett meddelande. Vi svarar så fort vi ser det.

Här under nyheter kommer vi att uppdatera ofta med erbjudanden och allt annat som kan dyka upp. Se till att gå in och läsa ofta så du inte missar någon superdeal.

Tack också till våra samarbetspartners Kvalitetskatalogen, Svenskalänkar och Svenskahemsidor!