Gigantiskt ägarbyte inom patronbranschen

Nyligen blev det officiellt. Inkclub, en av pionjärerna på den svenska marknaden, har lämnat Icas ägo. För 10 år sedan såldes hälften av företaget av grundaren Lennart Nyberg till Ica för 428 miljoner kronor, och köpte resterande del år 2011. Nu, tio år efter första transaktionen, har Lennart köpt tillbaka hela företaget – för 322 miljoner.

Patronförsäljaren Inkclubs logga med blå, rosa, gul och svart färg. Speglar färgpatronernas färger lite roligt.

omsätter en halv miljard

Inkclub säljer idag sina bläckpatroner i över 10 länder och är en av de klart största aktörerna i Sverige. Många är vi som lockades till företaget efter att sett reklamer där de påstod att man skulle få en bläckpatron för en krona. “En krona? Är det sant?!” Jodå, det var det. Och inga dåliga bläckpatroner heller, men billiga var de allt.

Med sin briljanta affärsidé slog de igenom under sena 00-talet och växte sig stora. Idag är de ännu större, med en omsättning på ca 500 miljoner kronor och ett resultat på över 17 miljoner. I den takten behöver Lennart Nyberg “bara” äga företaget i 20 år för att sin investering ska betala sig själv. Men han har större planer än så.

Nya strategier

Inkclub har under de senaste åren förändrat sina mål och strategier. De har breddat både inventarier och ambitioner samt gjort en satsning på b2b (business to business, dvs sälj till företag). Detta kommer förhoppningsvis bära frukt på riktigt inom 2-3 år, och Lennart ska enligt ryktesvägen vara positiv till detta.

Inkclub har ända sedan starten varit ett lönsamt och effektivt företag som alltid haft  låga priser på sina produkter. Vi ser fram emot Lennarts återkomst och önskar honom och företaget all lycka.

Som källa har vi använt IT24.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *